Narzędzia

srutownik
Śrutownik

Jestesmy bardzo zadowoleni z naszego „śrutownika”. Przystawka do mielenia dla robota Zelmer spisała się w tej roli znakomicie. Jest wydajna i wygodna w użyciu, regulacja grubości działa znakomicie. Łuska wychodzi w wiekszości prawie nietknięta, ziarno zmielone do grubości mniej więcej 1/3 stanu poczatkowego (do wyregulowania wg. potrzeb). Wiecej szczegółów w relacji z warnia.

 

 

 


Filtrator z oplotuoplot

Po przestudiowaniu dostępnych w sieci materiałów (podziękowania za pracę i wskazówki piwowarów domowych z forum browar.biz i piwo.org) zdecydowaliśmy się zamienić standardową kadź filtracyjną na filtrator z oplotu. Powody były dwa: potencjalne zwiększenie wydajności oraz przyspieszenie procesu filtracji i wysładzania. O ile z tym drugim się udało: proces, który do tej pory zajmował nam w sumie koło 2 godzin, teraz „dokonał” się w czasie o połowę krótszym, o tyle z wydajnością nie było już tak różowo. Nadmienię, że wężyk filtrujący ma prawie 1,5m – więc jest srogo dłuższy od przeciętnych, co teoretycznie powinno zwiększyć wydajność. Być może na problem złożyły się dodatkowo śrutowanie (zbyt drobne) i zacieranie (dekokt), a może zbyt krótko po prostu pozwoliłem wodom wysłodkowym chłonąć dobra wszelakie z młóta? Nie wiem… Koniecznie trzeba to dopracować.


Garnekgar

Palnik, a w zasadzie kuchenka turystyczna – taboretowa Vulcano o mocy 7kW. Daje popalić. Wymusza intensywne mieszanie – wariant nie dla leniuchów, ale przy nowej kadzi zacierno-warzelnej (50 litrów to już raczej nie garnek) już był niezbędny. Jak na razie całość bez zarzutu.

 

 

 

 


 

Beczka z podwójnym oplotem jako filtratorbeczkaoplotx2

Nowa obudowa do filtratora z oplotu. Beczka 65l z kranikiem rozdzielonym na dwa oploty o łącznej długości 2,5 m. Przefiltruje wszystko. Dokładnie, szybko i bez boleści.

 

 

 

 

 


Lodówkalodowka

Ponieważ jednym z największych problemów piwowarów domowych jest utrzymanie pożądanej i stałej temperatury fermentacji, a my mamy z tym problem solidny, bo nie posiadamy klasycznej piwniczki, postanowiliśmy wykonać coś w rodzaju lodówki (nazwa robocza). Liczymy na to, że pozwoli nam ona obniżyć temperaturę za pomocą rozmieszczonych w niej wkładów do lodówek turystycznych i temperatury 14 – 8 stopni C staną przed nami otworem. Chodzi także o to, aby temperatura fermentującej w środku brzeczki (mieści do dwóch fermentatorów) były stabilne. Dzięki grubej i szczelnej styropianowej zabudowie nasz drogocenny towar będzie lepiej chroniony przed wahaniem temperatury. Z czasem planujemy naszą lodóweczkę nieco rozbudować aby chroniła ona także leżakujące buteleczki przed skutkami letnich upałów.

Kalendarz

Lipiec 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031