cykl Wiosna – Lato 2014
Tegoroczny cykl wiosenno-letni rozpoczęliśmy od dwóch warek ciemnych, palonych piw. Stało się tak głównie ze względu na to, że nasz poprzedni nieco eksperymentalny Robust Porter okazał się sukcesem i znalazł swoich amatorów w gronie najbliższych.
Wpis robię na początku czerwca, kiedy nie ma po nim już śladu, co więcej: na wyczerpaniu znajdują się też już zapasy piwa o roboczej nazwie Too-mash, które było jego następcą a nazwa inspirowana jest imieniem naszego przyjaciela, który niemal zmusił nas do tej warki.
Too-mash to Foreign Extra Stout 17 BLG na bazie przepisu Doroty Chrapek.
Zaraz po Too-mashu uwarzyliśmy w kolejności:
Brown Porter 12,5 BLG na bazie przepisu Piotra Wypycha,
Witbier 12,5 BLG także inspirowany przepisem Piotra Wypycha z mocna nutą autorskiej fantazji,
AIPA 16,6 BLG na bazie receptury Szymona Kierszniowskiego,
Grodziskie 7,8 BLG na bazie receptury Jana Szały.
5 warek ze średnim wybiciem 45l każda powinno wystarczyć w kategoriach konsumpcyjnych do sezonu jesiennego. jeśli chodzi o aspekt kreatywny, to pomimo bazy będącej recepturami uznanych piwowarów domowych w każdej warce staraliśmy się dokonać modyfikacji. Jedne były podyktowane ciekawością, inne koniecznością a jeszcze inne przypadkiem. Zabrakło nam jednak w tym cyklu warki typowo eksperymentalnej uwarzonej według autorskiego przepisu, choć nie ukrywam że takowy jest gotowy i czeka na jakiś wolny weekend.