cykl Wiosna – Lato 2014

Tegoroczny cykl wiosenno-letni rozpoczęliśmy od dwóch warek ciemnych, palonych piw. Stało się tak głównie ze względu na to, że nasz poprzedni nieco eksperymentalny Robust Porter okazał się sukcesem i znalazł swoich amatorów w gronie najbliższych.

Wpis robię na początku czerwca, kiedy nie ma po nim już śladu, co więcej: na wyczerpaniu znajdują się też już zapasy piwa o roboczej nazwie Too-mash, które było jego następcą a nazwa inspirowana jest imieniem naszego przyjaciela, który niemal zmusił nas do tej warki.

Too-mash to Foreign Extra Stout 17 BLG na bazie przepisu Doroty Chrapek.

Zaraz po Too-mashu uwarzyliśmy w kolejności:

Brown Porter 12,5 BLG na bazie przepisu Piotra Wypycha,

Witbier 12,5 BLG także inspirowany przepisem Piotra Wypycha z mocna nutą autorskiej fantazji,

AIPA 16,6 BLG na bazie receptury Szymona Kierszniowskiego,

Grodziskie 7,8 BLG na bazie receptury Jana Szały.

 

5 warek ze średnim wybiciem 45l każda powinno wystarczyć w kategoriach konsumpcyjnych do sezonu jesiennego. jeśli chodzi o aspekt kreatywny, to pomimo bazy będącej recepturami uznanych piwowarów domowych w każdej warce staraliśmy się dokonać modyfikacji. Jedne były podyktowane ciekawością, inne koniecznością a jeszcze inne przypadkiem. Zabrakło nam jednak w tym cyklu warki typowo eksperymentalnej uwarzonej według autorskiego przepisu, choć nie ukrywam że takowy jest gotowy i czeka na jakiś wolny weekend.

Kalendarz
Styczeń 2018
P W Ś C P S N
« Maj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031